ARENA NORD-TROMS: Stort behov for faglært arbeidskraft i regionen

– Bedriftsmodellen gir yrkesfaglige utdanningstilbud som Nord-Troms trenger, sier Håvard Høgstad, styreleder i ARENA Nord-Troms og daglig leder i Arnøy laks.

Formålet med Bedriftsmodellen er å sikre gode og skreddersydde opplæringstilbud som ivaretar behovet for faglært arbeidskraft i Nord-Troms. Bedriftsmodellen er et samarbeid mellom Nord-Troms videregående skole, ARENA Nord-Troms, ulike opplæringskontor og flere bedrifter i regionen.

Høgstad har engasjert seg i Bedriftsmodellen helt siden idèen kom opp på en workshop med Nord-Troms VGS, ARENA Nord-Troms og lokalt næringsliv i 2020. Deretter startet de første elevene i Bedriftsmodellen, deriblant Aragorn og Christopher.

– Nå har vi hatt en innkjøringsperiode og har fått justert oss inn underveis, og vi ser at vi får til en modell som fungerer. Mange av elevene i Bedriftsmodellen er nå på oppløpssida og det gjør oss trygge på at modellen er godt gjennomførbar.

Nordreisa kommune og Skjervøy kommune har etter søknad fra ARENA Nord-Troms bevilget penger for videreutvikling av Bedriftsmodellen ved Nord-Troms videregående skole.

Vil beholde elevene lokalt

Manglende lokale utdanningstilbud gjør det vanskelig å skaffe faglært kompetanse til næringslivet. Høgstad trekker fram fiskeindustrien.

– Før gikk man ut av ungdomsskolen og rett inn i fiskeindustrien og bygget karrieren på den måten. I dagens samfunn er det en forventing om at ungdommene tar utdanning – og da ser man på den utdanninga som finnes her vi bor, sier Høgstad og fortsetter:

– For eksempel mangler utdanning for matproduksjon i Nord-Troms, enda vi i Skjervøy har kanskje 200 ansatte bare i lakseslakteriene.

VIL DU SØKE PÅ BEDRIFTSMODELLEN? LES MER HER!

Ungdommer som ønsker fagbrev i sjømatproduksjon, må nemlig til Tromsø eller andre steder før de kan bli lærling.

– Det sier jo seg selv at ingen flytter til Tromsø og går kokkeskolen for å bygge en karriere i sjømatindustrien i Nord-Troms. Det gjør at arbeidskrafta vi får tak i ofte er ufaglært fra andre deler av landet og utlandet. Vi mener fiskeindustrien er en attraktiv næring og at utdanningssystemet er den største flaksehalsen for å skaffe faglært arbeidskraft.

Og det er nettopp der Bedriftsmodellen kommer inn. Hensikten med modellen er at ungdommene i Nord-Troms kan ta yrkesfag som Nord-Troms videregående ikke har tilbud om, men samtidig være elev ved skolen i fellesfagene. Høgstad håper interesserte elever søker på Bedriftsmodellen, og understreker at dette ikke er en modell for ungdom som er veldig skolelei.

– Bedriftsmodellen er for ungdom som vil ta utdanning nært hjemmet og komme rett inn i næringslivet. Det er ikke noe latmannsliv, men en annen måte å ta utdanning på, smiler han.